Tuesday, January 4, 2011

Penat,,Exhausted,,Fatigue,,Malaise,,Capek...

Penat..balik kelas je penat..asal lepas asar je ngantuk..walaupun dah cukup tidur pun mengantuk lagi..apasal ngantuk sangat sampai jadi macam ni...
rupa-rupanya ada satu pesanan dari Rasulullah tentang macam mana nak hilangkal penat ni..

Ada petua yang diajar oleh Rasulullah s.a.w. kepada puteri kesayangannya Saidatina Fatimah sebagai penawar kepada kepenatan. Jom baca sama-sama!!..


Suatu hari Saidatina Fatimah mengadu kepada suaminya Saidina Ali bin Abu Talib tentang kesakitan pada tangannya kerana keletihan menggiling gandum untuk membuat roti. Saidina Ali berkata :"Bapa kamu telah datang membawa balik tawanan perang. Berjumpalah dia dan mintalah seorang khadam untuk membantu mu."


Saidatina Fatimah pergi bertemu bapanya dan menyatakan hasrat untuk mendapatkan seorang khadam bagi membantu tugas hariannya di rumah.Bagaimanapun Rasulullah s.a.w. tidak mampu memenuhi permintaan anak kesayangannya itu.


Lalu Baginda s.a.w. pergi menemui puterinya serta menantu itu. Baginda s.a.w. berkata:"Apa kamu berdua mahu aku ajarkan perkara yang lebih baik daripada apa yang kamu minta daripadaku? Apabila kamu berdua berbaring untuk tidur,bertasbihlah (Subhanallah) 33 kali, bertahmid (Alhamdulillah) 33 kali dan bertakbir (Allahuakbar) 33 kali. Ia adalah lebih baik untuk kamu berdua daripada seorang khadam."Inilah penawar ringkas yang Nabi s.a.w. ajarkan kepada anaknya bagi meringankan keletihan dan kesusahan hidup mereka berdua.Saidina Ali terus mengulang-ulang kalimah-kalimah Rasulullah s.a.w.ini.Katanya "Demi Allah aku tidak pernah meninggalkannya semenjak ia diajarkan kepadaku."


Maka dicadangkan kepada kita sebagai pelajar yang selalu sahaja merasai kepenatan setelah melakukan tugas-tugas harian dan belajar, supaya mengamalkannya.Ini adalah tips dari Rasulullah.Lakukanlah dengan penuh ikhlas dan istiqamah. Akan terserlah ceria di wajah pada keesokan hari dengan senyuman. InsyaAllah."Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun"(Sabda Rasulullah SAW)".


No comments:

Post a Comment