Friday, May 27, 2011

Peluang Terbuka Depan Mata

Dulu aku orang yang sangat negatif. Terlalu negatif .Bila ada usaha dari orang sekeliling untuk mengubah hidupku,awal-awal aku tolak mentah-mentah. Kadang-kadang tu ak boleh rasa aku ni terlalu berbeza dari orang lain.

 Tapi, baru-baru ni, bila dah tersepit dengan konflik yang mampu mencacatkan masa depan baru aku tersentak bak kata pepatah, DAH TERSEPIT BARU TERNGADAH.  Orang yang menyedarkan aku, tak perlu cari jauh-jauh. Mak aku. So no more negative thinking.

Betullah sabda Rasulullah S.A.W : 9/10 rezeki datangnya dari perniagaan.

Aku dibawa ke dalam satu seminar yang memberi satu keyakinan yang baru padaku untuk mencapai kejayaan.Selain itu aku turut didedahkan dengan sikap masyarakat terutama orang melayu yang mana terlalu gembira menjatuhkan orang lain, tak suka tengok kejayaan orang lain. Betul memang betul. Bersepah orang macam ni kat dalam family dan kawan-kawanku. Sebijik macam badak,pantang nampak api mesti nak padamkan, macamlah dorang ni jugak, bila nak bagi peluang cepat dorang tolak,kalau tolak tak apa lagi, ni siap caci cerca..Tak apalah, setiap cacian tu aku jadikan batu loncatan untuk lebih berjaya. Aku akan jadikan ibuku sebagai idolaku.

Dia lah orang yang paling positif yang pernah aku jumpa. Mungkin kandungan garam pengalaman dia yang tinggi buat dia jadi sepositif itu. Dulu,masa dia mulakan perniagaan ni. Semua orang menolak mentah-mentah termasuk aku. Tapi bila dalam masa 1 bulan dah bertukar,,
Dari ini,


Kepada ini,

Lepas ni tak tahu la apa pulak yang nak bertukar. Tapi aku pun nak bertukar jugak. Moga ALLAH berikan ku kekuatan untuk istiqamah macam mak aku....AMIN...

2 comments:

  1. insyaAllah wan..aku doakan..duit2 tu nnt leh ko kenduri cepat2.. :)

    ReplyDelete
  2. haha,,sebab nak kawin la jadi semangat ni..haha

    ReplyDelete