Saturday, May 28, 2011

Hilang lagi seorang opah.

Pagi tadi,bersemangat nak ke Karnival Belia kat Putrajaya. Dah bersiap nak pergi dengan tunangku. Tapi, tiba-tiba dapat call dari sepupu yang juga sepatutnya pergi ke karnival tu juga. Rupanya opah kepada sepupuku ni meninggalkan dunia subuh tadi. Destinasi terakhir arwah sebelum dijemput menghadap ILAHI adalah di Hospital Ipoh. Dijemput setelah 91 tahun menetap di bumi ALLAH ini.  INNALILLAH.. Al-Fatihah ditujukan kepada opah semoga arwah ditempatkan dikalangan orang yang beriman. AMIN..


Aku memang tak berapa kenal dengan opah ni. Hubungan dia dengan aku diringkas, dia mak mertua kepada abang mak ku. Tak kenal pun, tiap-tiap hari raya wajib berkunjung ke rumah opah kat Kampung Tebing Tinggi, Ipoh. Orangnya kecil molek, comel dan yang paling ku ingat, senyuman dia yang menampakkan semua gigi dia yang tersusun cantik. Tapi lepas ni dah tak nampak dah senyuman itu. Dan berkuranglah lagi satu rumah yang akan aku kunjungi hari raya aidilfitri yang akan datang dan seterusnya..

Takziah diucapkan kepada keluarga opah terutama Mak We, Pak Lut dan yang lain-lain. Dan bagiku, pemergian opah mengingatkan ku kembali betapa rapuhnya nyawa kita yang mana pada bila-bila masa, ALLAH mampu menariknya semula.

AL-FATIHAH kepada arwah opah Salmiah, ku doakan roh opah sentiasa dicucuri rahmat dan sentiasa tenang sehingga ke alam yang seterusnya. Amin Ya Rabbal A'lamin


No comments:

Post a Comment